Järkihän tässä suorittamisessa menee! – taide nuorten kasvurauhan tukena 

Kulttuurihyvinvointipooli järjestää vuoden 2023 SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden, jossa ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin etsitään taiteesta ja kulttuurista. 

Yhteiskuntamme haluaa nuoret nopeasti opiskelemaan ja työelämään kantamaan vastuunsa huoltosuhteesta. Entä jos suorittaminen ja paine johtavatkin nuoret osaksi heikkenevän huoltosuhteen aiheuttamaa taakkaa? Suorittavatko nuoremme itsensä sairaiksi? 

Tiedämme, että kolmannes yläkoululaisista ja toisen asteen tytöistä on koulu-uupunut ja korkeakouluopiskelijoista yli 40 prosenttia kokee uupumusta. Mielenterveyspalveluita pitää lisätä, mutta yksinään se ei riitä jos yhteiskunta sairastuttaa.

Vastalääkkeeksi suorittamiselle ja yhteiskunnan asettamille paineille tarjoamme taidetta ja kulttuuria. Nuoret tarvitsevat elämisen ja kasvamisen rauhaa, ja yhteiskunnassa tulisi olla paikkoja, jossa ei vertailla, suoriteta tai olla koko ajan hyödyksi. 

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista on paljon näyttöä. Taiteen tekeminen ja taideharrastuksiin osallistuminen voivat lisätä merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemuksia, tarjota keinoja itseilmaisuun ja yhdessä tekemiseen ilman suorituspaineita sekä auttaa työstämään epävarmana näyttäytyvää, ilmastokriisin ja turvattomuuden sävyttämää tulevaisuutta.

Kulttuurihyvinvointipooli järjestää kesäkuussa 2023 SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden, jossa ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin etsitään taiteesta ja kulttuurista. Voisivatko taide ja kulttuuri toimia nuorille kilpailusta vapaana tilana? Kuinka voimme tarjota nuorille turvallista tilaa ja yhteiskuntaan turvallisesti kiinnittävää toimintaa? Tulisiko taideharrastuksissa ja -opetuksessa huomioida myös mielenterveystaitojen kehittäminen?

Haastamme nuorten kanssa toimivat tahot, kuten oppilaitokset, elinkeinoelämän ja harrastuspaikat tarjoamaan nuorille suoritusvapaata tilaa ja taiteen ilmaisun vapautta. Nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien vastuulla.

Päättäjiä muistutamme siitä, että taide ja kulttuuri tukee monipuolisesti nuorten hyvinvointia ja tuottaa osaltaan ratkaisuja hyvinvoinnin haasteisiin ja tulevaisuustaitojen opetteluun – nyt ei ole aika leikata taiteesta ja kulttuurista.

Keskustelijat:

Johanna Kujala, Yhteiskuntasuhdepäällikkö, MIELI ry

Sara Hänninen, Nuoret vaikuttajat -ryhmän jäsen, Suomen Nuorisoseurat ry

Altti Kiuru, Nuoret vaikuttajat -ryhmän jäsen, Suomen Nuorisoseurat ry

Virpi Koskela, FT/luovien alojen nomadi, Legioonateatteri ry

Tilaisuuden juontaa Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja, kansanedustaja Marko Kilpi


Järkihän tässä suorittamisessa menee!

Aika: keskiviikkona 28.6. klo 11-11.45. 

Paikka: Kaupungintalon piha. Tilaisuus striimataan MTV-Katsomoon ja siitä jää myös tallenne.

Keskustelun järjestävät Kulttuurihyvinvointipoolin kanssa taide- ja mielenterveysjärjestö Taiteen Sulattamo ry, kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste Taikusydän, MIELI Suomen Mielenterveys ry sekä Suomen Nuorisoseurat ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *