
Kulttuurihyvinvointipoolin vaaliopas 2025
Tervetuloa tutustumaan Kulttuurihyvinvointipoolin vaalioppaaseen! Löydät vaalioppaan tältä sivulta sekä PDF- että PowerPoint -muodossa. Tältä sivulta löydät myös kaikki oppaan tekstit.
Lataa vaaliopas PDF-muodossa:
Lataa vaaliopas PowerPoint-muodossa:
Kulttuurihyvinvointia kuntasi ja alueesi hyväksi
Päättäjänä keskeinen tehtäväsi on pitää huolta kuntasi ja/tai alueesi asukkaiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista nyt ja tulevaisuudessa.
Päätöksenteossa kannattaa hyödyntää kulttuurihyvinvointia, sillä taiteen, kulttuurin ja luovan toiminnan vaikutukset hyvinvoinnille ovat tutkitusti kiistattomat.
Kulttuurihyvinvointipooli tukee sinua tehtävässäsi.
Pistetään pallot liikkeelle!
Kiitos sinulle
Arvostamme suuresti, että tahdot kantaa vastuuta yhteisistä asioistamme päätöksentekijänä.
Joudut perehtymään laajoihin asiakokonaisuuksiin ja tekemään päätöksiä tiukassa taloudellisessa tilanteessa.
Päätöstesi vaikutukset saattavat ulottua vuosikymmenten päähän. Siksi haluamme, että päättäjänä onnistut tehtävässäsi ja että alueesi ja/tai kuntasi voi hyvin.
Seuraavaksi kerromme, miten kulttuuri voi edistää hyvinvointialueen ja kunnan asukkaiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.
Me tuemme sinua työssäsi. Päättäjän pöydällä -muistilapuilta löydät vinkkejä ja toimintaehdotuksia.
Onnea matkaan!
Kulttuurihyvinvointipooli
Mikä on Kulttuurihyvinvointipooli?
Kulttuurihyvinvointipooli on valtakunnallinen riippumaton asiantuntijaelin, jonka jäseninä on jo yli kolmekymmentä sote-, kansalais- ja kulttuurijärjestöä, säätiötä, verkostotoimijaa sekä kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijatahoa. Vuonna 2020 perustettu pooli vahvistaa kulttuurin, taiteen ja luovuuden merkitystä osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se tarjoaa tietoa ja kokemusta taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista päätöksenteon tueksi.
Päättäjän pöydällä
Tee kestäviä päätöksiä, jotka kantavat vuosien päähän:
- Löydä uusia keinoja edistää asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta.
- Vähennä eriarvoistumista ja ehkäise syrjäytymistä.
- Panosta ennaltaehkäisevään työhön ja säästä kustannuksissa.
Näin onnistut päättäjänä
Kuntapäättäjänä tehtävänäsi on edistää asukkaiden hyvinvointia ja kunnan elinvoimaa. Kunta järjestää asukkaille palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla sekä tekee yhteistyötä hyvinvointialueen ja järjestöjen kanssa. Kulttuuritoiminnan järjestäminen on yksi kunnan lakisääteisistä tehtävistä.
§ Kuntalaki, Terveydenhuoltolaki, Laki kuntien kulttuuritoiminasta
Hyvinvointialueen päättäjänä tehtäviisi kuuluu päättää, miten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita toteutetaan alueellasi.
§ Laki hyvinvointialueesta, Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä
Hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyössä painopiste on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, mikä vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarvetta. Tähän keskeiseen tehtävääsi kulttuurihyvinvointi liittyy.
1. Edistä hyvinvointia
Kannusta kuntia ja hyvinvointialueita ottamaan asiakas-, palvelu- ja elintapaohjauksessa käyttöön taide- ja kulttuuritoiminta osana hyvinvointia tukevaa lähetetoimintaa. Kulttuuripalveluihin ohjaaminen tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia ja voi vähentää samalla sote-palveluiden kuormitusta.
2. Turvaa hyvä arki
Kansalaisyhteiskunta vastaa monista arjen palveluista. Varmista, että kunta ja hyvinvointialue hankkivat sekä sote- että kulttuurijärjestöjen palveluita ja myöntävät järjestöavustuksia.
3. Toimi sillanrakentajana
Yhteiskunnan viheliäiset ongelmat ovat sekä hyvinvointialueen että kunnan yhteisiä ongelmia. Hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen yhteistyö on välttämätöntä, kun resurssit niukkenevat ja ongelmat monimutkaistuvat.
4. Pidä huolta ihmisestä
Yhdenvertaiset palvelut edistävät hyvinvointia. Harrastamisen Suomen malli, kulttuurikasvatussuunnitelmat, kulttuurikirjaaminen asiakassuunnitelmissa, kulttuurin huomioiminen kilpailutuksissa ja taideterapiat tuovat kulttuurin ja taiteen mahdollisuudet kaikkien ulottuville.
5. Tee viisaita päätöksiä
Kulttuurihyvinvoinnin kirjaaminen hyvinvointisuunnitelmiin varmistaa suunnitelmallisen kehittämisen.

Kulttuurihyvinvointi hoitaa kansanterveyttä ja lisää luottamusta
Taiteen, kulttuurin ja luovan toiminnan vaikutukset hyvinvoinnille ovat tutkitusti kiistattomat. Laaja kansainvälisesti ja kansallisesti tunnustettu tutkimus- ja kokemustieto tukee kulttuurin ja taiteen hyödyntämistä terveysongelmien sekä sosiaalisen syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä, sairauksien hoidossa ja niiden kanssa selviytymisessä. (Fancourt & Finn, WHO, 2019)
Taide- ja kulttuuriosallistuminen on tutkimuksissa yhdistetty pienentyneeseen varhaisen kuoleman riskiin ja pidempään eliniänodotteeseen. Eriarvoistuminen lisää sote-palveluiden kuormitusta ja on uhka kokonaisturvallisuudelle. Mitä enemmän meillä on työstä, koulutuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta ulkona olevia ihmisiä, sitä enemmän huoltosuhde kasvaa ja sote-palveluiden järjestäminen kriisiytyy entisestään.
Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan kulttuurin ja taiteen mahdollisuuksia edistää hyvinvointia ja hoitaa ihmisen terveyttä läpi elämän.
Kulttuurihyvinvointi kunnassa tarkoittaa:
- Kulttuuritarjonnan saavutettavuutta. Kun erilaiset ihmiset voivat osallistua kulttuuritoimintaan mahdollisimman helposti ja esteettömästi, myös kulttuurin hyvinvointivaikutukset voivat toteutua.
- Kestävän kunnan kehittämistä. Kulttuurihyvinvointi tukee kunnan elinvoimaa, työllistymistä, kotoutumista ja kaupunkisuunnittelua. Taide ja kulttuuri ovat sivistyksemme kivijalka.
Kulttuurihyvinvointi hyvinvointialueella on:
- Ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa, toimintakykyä lisäävää tai ylläpitävää toimintaa perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa, kuntoutuspalveluissa, mielenterveys- ja päihdepalveluissa, ikääntyneiden palveluissa, sosiaali- ja perhepalveluissa, vammaispalveluissa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä.
- Pitkäaikaisen hoidon, hoivan tai asumispalveluiden piirissä olevien sote-palveluiden asiakkaiden kulttuuristen ja sivistyksellisten perusoikeuksien toteutumista.
Kulttuurihyvinvointi kunnassa ja hyvinvointialueella on asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja osallisuuden kokonaisvaltaista edistämistä, yhteistyötä ja ohjausta. Kun asiakas-, palvelu- ja elintapaohjauksessa ohjataan asiakkaita kulttuuripalveluihin ja järjestöjen matalan kynnyksen toimintaan, voidaan tukea asiakkaan mielekästä, aktiivista arkea ja mielen hyvinvointia ja vähentää sote-palveluiden kuormitusta.
Jokaisella tulee olla yhdenvertainen mahdollisuus osallistua taide- ja kulttuuritoimintaan niin kokijana kuin tekijänä koko elämänsä ajan.

Kenelle kulttuurihyvinvoinnista on hyötyä?
Kulttuurihyvinvointi hyödyttää jokaista kunnan ja hyvinvointialueen asukasta. Tutkimusten mukaan kuitenkin ne asukkaat, jotka hyötyisivät eniten kulttuuritoiminnasta, jäävät usein sen ulkopuolelle. Siksi kulttuuripalveluissa pitää huomioida entistä paremmin heitä, joille osallistuminen on eri syistä vaikeaa.
Kulttuurihyvinvointi hyödyttää erityisesti asukkaita, joilla on moninaisia palvelutarpeita. Heillä on heikentynyt tai vaihteleva opiskelu-, työ- tai toimintakyky tai syrjäytymisriski esimerkiksi taloudellisten ongelmien vuoksi. Siksi kulttuurihyvinvointiin panostaminen kannattaa!
Päättäjän pöydällä
Poista osallistumisen esteitä ja pidä päätöksenteossa mielessä
- lapset ja nuoret
- ikääntyneet
- erityistä tukea tarvitsevat ja
- eri tavoin haavoittuvassa elämäntilanteessa olevat.
Yli 100 kunnassa on käytössä Kaikukortti. Sen avulla tiukassa rahatilanteessa olevat nuoret, aikuiset, perheet ja ikäihmiset pääsevät kokemaan ja tekemään kulttuuria maksutta.
1. Edistä hyvinvointia
Kokonaisvaltainen elintapaohjaus on kunnan ja hyvinvointialueen yhteinen tehtävä.
Päättäjän pöydällä
Kannusta kuntaa ja hyvinvointialuetta
- ottamaan käyttöön taide- ja kulttuuritoiminta osana hyvinvointia tukevaa lähetetoimintaa.
- kehittämään elintapa-, asiakas- ja palveluohjausta yhdessä kulttuurikentän ja järjestöjen kanssa.
yli 50% suomalaisten sairauksista on ehkäistävissä elintapoihin vaikuttamalla. Kun hyvinvoinnin tueksi saa sopivia palveluita, ei-tarkoituksenmukaiset käynnit sote-palveluissa vähenevät.
2. Turvaa hyvä arki
Päättäjän pöydällä
Varmista rahoitus
Pidä huolta, että kunta ja hyvinvointialue
- myöntävät järjestöavustuksia
- hankkivat järjestöjen ja kulttuuritoimijoiden palveluita
- tarjoavat tiloja kansalais- ja kulttuurijärjestöjen hyvinvointia edistävään toimintaan.
Kulttuuria kaikille
Varmista, että myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville tarjotaan mahdollisuus osallistua kulttuuritoimintaan maksuttoman tai edullisen käytännön avulla. Kaikukortti ja muut etukortit edellyttävät usein yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja kulttuuritoimijoiden kesken.
Kulttuuri HYTE-palvelutarjottimelle
Pidä huolta, että hyvinvointialueellasi kehitetään ja ylläpidetään toimivaa hyte-palvelutarjotinta, josta löytyvät myös taide- ja kulttuuripalvelut, harrastukset, järjestöjen ja kulttuuritoimijoiden toiminta. Tarjotin on välttämätön apu palveluiden omatoimisessa löytämisessä sekä asiakas- ja palveluohjauksen työvälineenä.
80% suomalaisen hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä tulee muualta kuin sote-palveluista.
3. Toimi sillanrakentajana
Kun resurssit niukkenevat, on hyvinvointialueiden, kuntien ja järjestöjen yhteistyö ratkaisevassa asemassa.
Yhteiskunnan viheliäiset ongelmat ovat sekä hyvinvointialueen että kunnan yhteisiä ongelmia, joiden ratkaisijana monilla järjestöillä on ruohojuuritason kokemusta ja näyttöä vaikuttavuudesta.
- Palveluita tuotetaan yhdessä, ostopalveluina tai kumppanuuksin ja sopimuksin.
- Hyvinvointialueet ja kunnat tukevat kolmannen sektorin toimijoita.
- Yhteistyössä osaavia toimijoita ovat muun muassa kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijat, kulttuurikoordinaattorit ja esimerkiksi ikääntyneiden palveluissa toimivat kulttuuriohjaajat.
Päättäjän pöydällä
Varmista, että
- kunnassasi ja hyvinvointialueellasi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä työskentelee kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijoita.
- kulttuurihyvinvointi on esillä ja kehittämisen kohteena hyvinvointialueen työryhmissä sekä järjestöjen, hyvinvointialueen ja kuntien yhdyspintatyössä.
Viheliäiset yhteiskunnalliset ongelmat, kuten yksinäisyys, eriarvoistuminen, lasten ja perheiden pahoinvointi sekä väkivalta eivät tunne organisaatiorajoja.
4. Pidä huolta ihmisestä
Päättäjän pöydällä
1. Kulttuurikasvatus kuntoon
Varmista, että kunnassasi on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma. Se takaa kaikille varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa koulupäivän aikaisen kulttuuri- ja taidetoiminnan ja näin vähentää eriarvoisuutta. Suunnitelma on käytössä jo 80 prosentissa kuntia.
2. Harrastus koululaisille
Varmista, että kunnassasi jokainen lapsi ja nuori voi halutessaan osallistua laadukkaasti ohjattuun taide- ja kulttuuriharrastukseen joko koulupäivän aikana tai sen jälkeen. Tämä toteutuu esimerkiksi Harrastamisen Suomen mallin avulla.
3. Turvaa kuntasi palvelut
Pidä huolta, että kuntasi kulttuuri- ja kirjastopalveluilla on käytössään riittävät resurssit monipuolisen toiminnan järjestämiseen vauvasta vaariin.
258 kuntaa järjestää 143 000 peruskoululaiselle mieluisia ja maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen Suomen malli lisää erityisesti pienituloisten ja yhden vanhemman perheiden lasten harrastamista.
4. Pidä huolta ihmisestä
Päättäjän pöydällä
1. Kulttuurikirjaaminen asiakassuunnitelmissa
Pidä huolta, että ikääntyneen kulttuurinen tausta, kulttuuriset mieltymykset ja kiinnostuksen kohteet sekä niiden toteuttaminen kirjataan hoito- ja asiakassuunnitelmaan. Kulttuurikirjaaminen on toteutettavissa ikääntyneen asiakassuunnitelmiin kaikissa asiakastieto- ja toimintakyvyn arviointijärjestelmissä, sillä se on osa kokonaisvaltaista asiakkaan elämän ja arkipäivän kuvausta.
2. Kulttuuri kilpailutuksissa
Pidä huolta, että kilpailutuksissa sopimuksiin, esimerkiksi ikääntyneiden palveluasumiseen liittyen, on sisällytetty määritelmä ja laatukriteerit lakisääteisen sosiaali- ja terveydenhuollon piirissä toteutettavan sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan järjestämisestä mukaan lukien kulttuurihyvinvointitoiminta.
3. Taideterapiat kuntoutukseen
Pidä huolta, että kuntoutuksen tarpeessa olevia asiakkaita ohjataan aktiivisesti myös taideterapiapalveluiden piiriin ja että taideterapiat huomioidaan kilpailutuksissa ja ostopalvelusopimuksissa.
83 % suomalaisista käyttää käyttää vähintään muutaman kerran vuodessa kirjasto- ja kulttuuripalveluita, mutta yli 75-vuotiaista enää 64 %.
5. Tee viisaita päätöksiä
Päättäjän pöydällä
1. Kulttuurihyvinvointi strategioissa
Varmista, että kulttuurihyvinvointi on sisällytetty kuntien ja hyvinvointialueen
- strategiaan
- hyvinvointisuunnitelmaan ja -kertomukseen
- lasten ja nuorten sekä ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelmaan
- yhdyspintasopimuksiin
- osallisuussuunnitelmaan
- suunnitelmien tavoitteisiin, toimenpiteisiin, indikaattoreihin ja toteutuksen resursointiin.
2. Vaikutusten arviointi päätöksenteon tueksi
Tee viisaita päätöksiä ennakoiden:
- Vaadi päätösten vaikutusten ennakkoarviointia, kuten lapsivaikutusten ja mielenterveysvaikutusten arviointia kestävien ja vaikuttavien päätösten tueksi.
12 hyvinvointialueella on kulttuurihyvinvointiin liittyviä kirjauksia hyvinvointisuunnitelmassaan. (Tilanne 2/2024)
Esimerkkejä kulttuurihyvinvoinnista kunnissa
Kuntalaisten hyvän arjen turvaamiseksi tarvitaan sujuvia palveluja ja ihmiskeskeisiä palvelupolkuja, jotka rakennetaan tiiviissä yhteistyössä kunnan, hyvinvointialueen, järjestöjen, kulttuurikentän ja muiden toimijoiden kuten seurakuntien kanssa.

Valkeakoskella nuorten työpajatoiminta tarjoaa 18-25-vuotiaille valmennusyhteisön, joka ohjaa nuoria tavoitteellisesti kohti koulutus- ja työelämävalmiuksia. Pajajakson aikana luovuus, kulttuuri ja taide toimivat työkaluina hyvinvoinnin, identiteetin ja työelämätaitojen rakentamisessa. Paja ehkäisee syrjäytymistä, tarjoaa sosiaalisia kontakteja ja iloa arkeen sekä tukee nuorten työllistymistä.
Kaarinan, Turun ja Loimaan kaupunginkirjaston Lukulähetti-toiminta tarjoaa maksutonta lukuseuraa ikääntyneille ja yksinäisille. Vapaaehtoiset lukulähetit vierailevat palvelutaloissa ja kodeissa lukemassa ääneen kirjoja, lehtiä ja runoja.
Kymmenissä kunnissa ympäri Suomen on käytössä Kirjaston kotipalvelut, Kirjat kotiin-, Kotikirjasto-, tai Kirjakassi-palvelu. Palvelun piiriin voi hakeutua, jos ei itse pääse itse asioimaan kirjastossa esimerkiksi sairauden, vamman tai korkean iän vuoksi.
Tampereen Ohjaamon taidelähtöisen Tosi-labra -ryhmätoiminta tukee nuorten osallisuutta ja jaksamista sekä vahvistaa työ- ja opiskeluvalmiuksia.
Rovaniemen kaupungin virallinen rytmiorkesteri Kunnan Pojat on kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama hyvinvointipalvelu. Kunnan pojat on rytmimusiikin ammattilaisista sekä palkkatuen avulla työllistetyistä ammattimuusikoista koottu kokoonpano. Se tuottaa matalan kynnyksen kulttuuripalveluita konsertoimalla kylätaloilla, päiväkodeissa, palvelutaloissa, hoito- ja hoivalaitoksissa, päiväkeskuksissa sekä matalan kynnyksen kohtaamistiloissa.
Oulun kaupunki järjestää yli 65-vuotiaille oululaisille taideklubeja, joissa tutustutaan taiteen tekemiseen osaavien ammattilaisten opastuksella. Klubit on suunnattu erityisesti henkilöille, jotka ovat elämässään jonkinlaisessa muutosvaiheessa tai kaipaavat seuraa ja piristystä arkeensa.
Seinäjoella Rock Camp -toiminta tukee päihteetöntä ja positiivista rock-henkistä nuorisokulttuuria. Musiikki on voimakas työväline luoda sisältöä nuorten elämään ja torjua nuoruusiän kuulumattomuuden tunnetta ja henkistä pahoinvointia.
Tampereella neuvolasta voi saada harrastelähetteen, jolla perhe pääsee maksutta osallistumaan kulttuuri- tai liikuntakursseille. Lähetteitä jaetaan perheille, jotka hyötyvät yhteisestä tekemisestä eniten, eivätkä ehkä muuten pääse palveluiden pariin. Neuvolat ja lastenkulttuuripalvelut tekevät yhteistyötä myös muun muassa Turussa, Porissa, Varkaudessa, Jyväskylässä ja Hankasalmella.
Kulttuuripajat ovat matalan kynnyksen paikkoja, joissa järjestetään erilaisia maksuttomia kulttuuri-, taide-, luonto- ja liikuntaryhmiä. Ryhmien suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaavat koulutetut vertaisohjaajat. Pajat on tarkoitettu 18–35-vuotiaille, joilla on jokin mielenterveyden haaste tai haastava elämäntilanne. Pajoja ylläpitää muun muassa Sosped-säätiö ja useat järjestöt Suomessa. Ne tekevät tiivistä yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa.
Kuopiossa draamatoiminnan avulla edistetään lasten ja nuorten vuorovaikutus- ja kaveritaitoja ja siten ennaltaehkäistään kiusaamista. Toiminta sisältää muun muassa draamakasvattajan ohjaamia työpajoja 5.-6. luokille sekä koulutuksia opettajille.
Esimerkkejä kulttuurihyvinvoinnista hyvinvointialueella
Hyvinvointialueen asukkaiden hyvän arjen turvaamiseksi tarvitaan sujuvia palveluja ja ihmiskeskeisiä palvelupolkuja, jotka rakennetaan tiiviissä yhteistyössä tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen, kulttuurikentän ja muiden toimijoiden kuten seurakuntien kanssa.

Kulttuurihyvinvoinnin puheeksioton malli auttaa hyte- ja sotealan-ammattilaista ottamaan puheeksi luovuuden, kulttuuritoiminnan ja taiteen asiakas-, palvelu- ja elintapaohjauksessa. Kolmen kysymyksen mini-intervention tarkoituksena on motivoida asiakasta kulttuuri ja taide-toiminnan pariin. Malli on kehitetty Helsingissä.
Kulttuuriohjaajat ovat taiteen ammattilaisia, jotka työskentelevät hyvinvointialueilla ikääntyneiden asumisyksiköissä, hoivakodeissa ja palvelutaloissa. Kulttuuriohjaaja vahvistaa henkilökunnan osaamista, varmistaa ikääntyneiden kulttuuristen oikeuksien toteutumisen ja integroi taiteen osaksi asukkaiden ja hoitajien hyvää elämää. Kulttuuriohjaajia on muun muassa Pirkanmaan hyvinvointialueella ja Helsingissä.
Vaasassa eri yhdistykset toimivat palvelutalojen tai sairaalan osastojen kulttuurikummeina ja järjestävät ohjelmaa kummikohteissaan. Vastaavaa toimintaa on myös Turussa ja Oulussa.
Sairaalaklovnit ovat lapsen tukena sairaalassa. He tuottavat iloa hoitotilanteissa, joihin liittyy pelottavia tai kivuliaita toimenpiteitä. Sairaalaklovnit luovat myönteistä potilaskokemusta ja edistävät viihtyvyyttä koko työyhteisössä. Sairaalaklovneja on kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa ja useissa
keskussairaaloissa.
Satakunnassa Satapsykiatrian Kulttuurifoorumi järjestää voimauttavaa kulttuuri- ja taidetoimintaa mielenterveystoipujille. Toimintaa suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä mielenterveystoipujat, sote-henkilökunta sekä kulttuurin ja taiteen ammattilaiset. Satakunnassa on käytössä myös kulttuuriresepti.
Musiikkiterapeutit työskentelevät hyvinvointialueilla joko työntekijöinä tai yksityisinä ostopalveluiden tuottajina kaikenikäisten asiakkaiden parissa toteuttaen tavoitteellisia terapia- ja kuntoutuspalveluita. Musiikkiterapeutit tuottavat hyvinvointialueiden lähetteillä myös KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen ja nuorten kuntoutuspsykoterapian palveluita. Myös muita taideterapian muotoja kuten tanssi-liiketerapiaa ja kuvataidepsykoterapiaa hyödynnetään kuntoutuksessa ja hoidossa.
Seinäjoella tarjotaan kohdennettua kulttuuritoimintaa ikääntyville. Jokaisessa ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä on hoitohenkilökuntaan kuuluva kulttuurivastaava, jonka tehtävänä on suunnitella yksikön kulttuuritoimintaa ja kannustaa koko henkilökuntaa toteuttamaan kulttuuritoimintaa arjessa. Toimintaa toteutetaan hyvinvointialueen ja kunnan tiiviissä yhteistyössä.
Oman kulttuurihyvinvointisuunnitelmansa ovat tehneet muun muassa Pirkanmaan, Vantaa-Keravan, Keski-Pohjanmaan, Kymenlaakson, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet. Suunnitelma voi olla joko oma erillinen suunnitelmansa tai osa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) toimii Varhan kulttuurihyvinvoinnin yhdyspintatyöryhmä. Ryhmään kuuluu edustajia alueen kunnista, järjestöistä, ammattikorkeakoulutusta, maakuntaliitosta sekä hyvinvointialueelta. Ryhmän tehtävänä on muun muassa edistää kulttuurihyvinvointitoiminnan ja -palveluiden kehittämistä Varhassa sekä yhdyspintatyönä.
Tampereella kaupunki hankkii valtionperintörahoilla Tanssikummi®- ja taiteilijakummitoimintaa Tampereen alueen ikäihmisten asumispalveluihin. Toiminta räätälöidään asukkaiden kunnon mukaan: Tanssikummit® ja taiteilijakummit voivat pitää asumisyksikössä yhteisiä kulttuurihetkiä sekä kulttuurihetken niiden asukkaiden huoneissa, jotka eivät pääse yhteisiin tiloihin. Tanssikummi®-toimintaa tuottavat Läntinen tanssin aluekeskus ja Pirkanmaan tanssin keskus.
Oppaan toimitus: Anu Merenlahti, YAMK-opiskelija, Kulttuurihyvinvointi ja Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija. Opasta on kehitetty Kulttuurihyvinvointipoolin jäsenten kanssa 11/24-01/25 . Kiitos työstöön osallistuneille kunta- ja aluepäättäjille sekä Turun ammattikorkeakoulun Kulttuurihyvinvoinnin YAMK 2024-2025-kurssille ja Taikusydän-alueverkostokoordinaattoreille kommenteista ja esimerkeistä ympäri Suomen.
Lähteet
Edistämmekö terveyttä vai sairautta?, Patja, K. 2023
Elintapaohjaus on kunnan ja hyvinvointialueen yhteinen tehtävä, THL 2023
Harrastamisen Suomen malli lisää koululaisten harrastamista ja tavoittaa heikommassa asemassa olevia, OKM, 2024
Hyvinvointi- ja terveyserot, THL, 2024
Kaikukortti, Kulttuuria kaikille –palvelu
KULTA ry:n kunta- ja aluevaaliohjelma 2025
Kulttuurikirjaukset hyvinvointisuunnitelmissa, Taiteen edistämiskeskus, 2024
Kunta elää kulttuurista -vaalimateriaali 2025, Kulttuuria yhteistuumin
Lastenkulttuuriystävällinen kunta, Lastenkulttuurilitto,2025
Maailman terveysjärjestön raportti 2019 taiteen ja kulttuurin vaikutuksista hyvinvointiin, Fancourt, D. & Finn, S. 2019
MIELI ry:n kunta- ja aluevaalitavoitteet 2025
Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi, THL, 2024
Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen : Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025, THL
Terve Suomi -tutkimus: Suurin osa aikuisista käyttää kirjasto- ja kulttuuripalveluja vuosittain – ikääntyessä osallistuminen vähenee, OKM, 2023