Viisi ihmistä tanssii rannalla kesällä auringonlaskun aikana

Taike: Taide ja kulttuuri kantaa kaikkien kriisien yli

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Tehtävänämme on edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Apurahojen ja avustusten jakaminen taiteen ja kulttuurin edistämiseen on yksi tehtävistämme. Taiken kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelut kietoutuvat taiteilijan työn ympärille. Taide on taidetta, vaikka se tapahtuu erilaisissa ympäristöissä. Uskomme siihen, että taide ja kulttuuri kantaa kaikkien kriisien yli.

Mitä?

Asiantuntijapalvelumme tavoitteena on tehdä taiteilijan työstä arvostettu ja luonteva osa hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. Pyrimme lisäämään ymmärrystä taiteen hyvinvointivaikutuksista sekä edistämään kulttuurihyvinvointitietoisuutta. Etsimme ratkaisua siihen, miten sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevä tilaaja voisi helposti löytää taiteilijat, ja samalla pyrimme myös rohkaisemaan taidekenttää tuotteistamaan osaamisensa kulttuurihyvinvoinnin alalle. Keskeisin tavoitteemme on kulttuurihyvinvoinnin sekä taide- ja kulttuurityön vakiinnuttaminen yhteistyössä eri ministeriöiden, kuntien ja alueiden kanssa tavalla, joka mahdollistaa yksilön kulttuuristen oikeuksien toteutumista.

Miten?

Toimintamme perustuu vuorovaikutukseen. Olemme olleet todistamassa lukuisia koskettavia kertomuksia taiteen voimasta ja merkityksestä ihmisten elämään. Jaamme kokemuksiin ja tutkimuksiin perustuvaa tietoa sekä päättäjille että taiteilijoille. Vuosina 2021-22 olemme kutsuneet koolle erilaisia asiantuntijoita kehittämään alaa yhdessä. Meidän viisihenkisessä tiimissä jokaisella on oma taiteenalan asiantuntijuus:

  • Johanna Vuolasto, palvelun esimies, erityisasiantuntija (taiteen tutkimus: kuvataide, kirjallisuus, estetiikka)
  • Isto Turpeinen, taideasiantuntija (tanssi)
  • Heli Kauhanen, taideasiantuntija (korutaide, visuaaliset alat)
  • Jaakko Kemppainen, läänintaiteilija (pelitaide)
  • Venla Korja, läänintaiteilija (teatteri-ilmaisu)


Läänintaiteilijoiden työ toteutetaan pääsääntöisesti taiteenalakohtaisina projekteina ja taideasiantuntijoiden työ kulttuurihyvinvointialan monialaisena yhteisenä kehittämisenä.

Työmme motto on että: ”taide kohtaa tarvitsijansa”. Kulttuurihyvinvointipoolin asiantuntijajäsenyys on
yksi keino mahdollistaa sen toteutumista.

Lisätietoa:
Taiken nimetty Kulttuurihyvinvointipoolin asiantuntijajäsen isto.turpeinen@taike.fi
Taiken kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *