Kulttuurihyvinvointipooliin kuuluu tällä hetkellä 17 varsinaista jäsentä ja kolme asiantuntijajäsentä. Kevään ja kesän 2021 aikana julkaisemme Kulttuurihyvinvointipoolin verkkosivuilla jäsenistön esittelyitä. Esittelysarjan avaa Mielenterveyden keskusliitto, joka on yksi poolin perustajajäsenistä.
Mielenterveyden keskusliitto on kaikkien mielenterveysongelmia kokeneiden ihmisten järjestö. Kulttuuri on kiinteä ja tärkeä osa Mielenterveyden keskusliiton toimintaa, niin toipumista tukevana kuin toimintaan kannustavana elementtinä. Taiteen ja kulttuurin avulla muun muassa kannustetaan ihmisiä itsensä ilmaisuun ja toisten kohtaamiseen. Kantavana ajatuksena on tuoda luovia, taidelähtöisiä ilmaisukeinoja mielen ja elämäntilanteen käsittelemiseen – myös yksilön arjessa, osana hyvää elämänlaatua.
”Kun ihmisellä on keinoja ilmaista itseään, niin hänellä on mahdollisuus ja vapaus luoda oman näköistä elämää. Ilmaisukeinojen löytyminen voi muodostua osaksi arjen voimavaroja, antaa uusia keinoja käsitellä elämää ja tuoda siihen merkityksellistä sisältöä.
Luovalla toiminnalla voimme vahvistaa elämän ainutkertaisuutta ja vähentää mielenterveysongelmiin liittyvien stigmojen taakkaa. Taide- ja kulttuuritoiminta edistää toipumisorientaation neljää osa-aluetta: toivoa, osallisuutta, toimijuutta sekä kohtaamista.”
— Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittu.
Toimintaa toteutetaan matalla kynnyksellä, osallistumiseen ei vaadita aiempaa osaamista. Taide- ja kulttuuritoiminta voi olla itseohjautuvaa toimintaa, mutta mielenterveyskontekstissa huomataan usein, että ilman ryhmämuotoista, ohjattua toimintaa, monilla toiminnan aloittaminen ja tekeminen jää kokonaan pois.
Toipumisorientaation mukaisesti ajattelu- ja toimintatavassa keskitytään toivon, positiivisen mielenterveyden sekä yksilön voimavarojen ja vahvuuksien tukemiseen.
Mielenterveyden keskusliiton kulttuuritoiminnan keskeisiä tavoitteita ovat:
- Kannustaa ja ohjata kulttuurin keinoin mukaan toimintaan – tarjota mielenterveyden haasteita kohdanneille mahdollisuuksia osallistua taide- ja kulttuuritoimintaan.
- Tuoda esille kokonaisvaltaisesti kulttuurihyvinvointia mielenterveyden näkökulmasta sekä käsitellä mielenterveysaiheita kulttuurin keinoin.
- Tehdä näkyväksi, miten taide- ja kulttuuritoiminta edistää toipumisorientaation neljää osa-aluetta: toivoa, osallisuutta, toimijuutta sekä kohtaamista.
- Kerätä kokemustarinoita kulttuurin voimauttavasta merkityksestä.
- Vahvistaa kulttuurin osuutta osana paikallisyhdistysten mielenterveystoimintaa.
Tavoitteena on jatkossakin tuoda näkyväksi kulttuurihyvinvointia mielenterveyden näkökulmasta sekä nostaa esille mielenterveysaiheita vahvasti kulttuurin keinoin.
Liittoon on palkattuna kulttuurituottaja, joka edistää kulttuuri- ja taidelähtöisen toiminnan tuomista osaksi toipumisen ja kuntoutumisen prosessia. Hän kehittää, kouluttaa ja ohjaa kulttuuritoimintaa.
Yhteystiedot:
kulttuurituottaja Nina Tuittu
nina.tuittu@mtkl.fi
Mielenterveyden keskusliiton verkkosivut
Kuva: Pexels. Sharib McCutcheon.