Sosped-säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka edistää yksilön hyvinvointia vertaisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Teemme töitä monipuolisesti sosiaalisen toimintakyvyn, toiminnallisten riippuvuuksien ja kehitystoiminnan parissa. Erityisesti keskitymme sellaisten ihmisryhmien tukemiseen, jotka yhteiskunnallisen tilanteen seurauksena ovat ajautuneet ongelmiin tai jääneet vaille julkista tukea.
Koulutamme toimintojemme ääreltä vapaaehtoisia, ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita. Kokemustiedon ja -asiantuntijuuden avulla pyrimme vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asenteisiin ja kehittämään tarjolla olevia palveluita.
Kulttuurihyvinvointi on keskeisessä roolissa erityisesti Sosped-säätiön kulttuuripajatoiminnassa, Mieletöntä valoa -toiminnassa sekä kansainvälisissä hankkeissamme. Tuemme kohderyhmien elämänlaadun parantumista monipuolisten kulttuurillisten menetelmien avulla. Ajattelemme, että näiden menetelmien avulla haastavassa elämäntilanteessa oleva saa rakentaa itselleen uudenlaista identiteettiä: mielenterveyskuntoutujasta tuleekin toimittaja, yhteiskehittäjä tai ryhmänohjaaja.
Kulttuuripajoilla järjestetään erilaisia maksuttomia ryhmiä, joissa esimerkiksi musisoidaan, taiteillaan, kirjoitetaan, valokuvataan, liikutaan, retkeillään, pelataan – vain luovuus on rajana! Toiminta on suunnattu 18–35-vuotiaille, joilla on jokin mielenterveyden haaste tai muuten haastava elämäntilanne. Sospedin kulttuuripajoja on yhteensä viisi ja ne sijoittuvat viidelle eri paikkakunnalle: Helsinki, Lohja, Mikkeli, Tampere ja Kajaani.
Toiminta on aina osallistujien näköistä, sillä ryhmien suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaavat koulutetut vertaisohjaajat. Kulttuuripajojen toimintaan osallistuminen ja siihen vaikuttaminen lisää kävijöiden osallisuuden ja kyvykkyyden kokemuksia. Yhteisöön kiinnittyminen sekä mielekäs ja motivoiva tekeminen edistävät työ- ja toimintakykyä.
Mieletöntä valoa tarjoaa media- ja kulttuurialan oppimis- ja harjoittelumahdollisuuksia haastavassa tilanteessa oleville nuorille aikuisille. Toimintaan osallistuvat käyvät vertaistuottajakurssin ja tuottavat tiimeissä erilaistia mediatuotteita: podcasteja, lehteä, streamia ja esimerkiksi radiota. Mieletöntä valoa toimii sekä Helsingissä että Tampereella.
Syrjäytyneiden ja haavoittuvassa asemassa olevien nuorten stigmatisaatio, eli häpeäleima omasta elämästä voi vähentyä, kun nuoret saavat äänensä kuuluviin yhteisöllisen mediatyöskentelyn avulla. Toiminta voimaannuttaa, sillä kertomalla tarinansa ja tekemällä muita mediasisältöjä, osallistujat purkavat ennakkoluuloja ja monipuolistavat yhteiskunnallisia keskusteluita. Projektimainen työskentely vahvistaa työelämätaitoja ja osallistujat alkavat nähdä mahdollisuuksia, minne voisivat tulevaisuudessa suuntautua.
Olemme mukana Kulttuurihyvinvointipoolissa tuomassa esiin kohderyhmiemme näkökulmia ja oppimassa muilta toimijoilta uutta. Toivomme yhteiskehittämisen tuovan uusia menetelmiä ja mahdollisuuksia omaan työhömme. Lisäksi toivomme yhteistyön vahvistavan kohderyhmiemme toimintamahdollisuuksia, osallisuutta ja asemaa yhteiskunnassa.
Yhteyshenkilö:
Lassi Rajamäki, toiminnanjohtaja
lassi.rajamaki@sosped.fi