Marko Kilpi

Marko Kilpi on Kulttuurihyvinvointipoolin uusi puheenjohtaja

Valtakunnallinen Kulttuurihyvinvointipooli perustettiin toukokuussa 2020 vahvistamaan kulttuurihyvinvoinnin merkitystä osana ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Poolin ensimmäisenä kutsuttuna puheenjohtajana toimi kansanedustaja (sd) Merja Mäkisalo-Ropponen. Kahden toimintavuoden aikana pooli on kasvanut seitsemän perustajatahon aloitteesta 22 jäsenen ja neljän asiantuntijajäsenen aktiiviseksi vaikuttajayhteisöksi. Kesäkuussa 2022 Kulttuurihyvinvointipoolin uutena puheenjohtajana aloittaa kansanedustaja Marko Kilpi.

Kulttuurihyvinvointipooli edistää Kilvelle tärkeitä asioita

Marko Kilpi on ensimmäisen kauden kokoomuksen kansanedustaja, kirjailija ja poliisi Kuopiosta. Hän on eduskunnan lakivaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan varsinainen jäsen sekä tulevaisuusvaliokunnan varajäsen. Kilpi on myös eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan jäsen ja toimii eduskunnan ikäverkoston varapuheenjohtajana. Kilpi kuuluu myös taiteilijoiden ja kansanedustajien Arkadia-seuran johtokuntaan.

Ennen kansanedustajan uraansa Kilpi on työskennellyt Itä-Suomen poliisilaitoksessa vanhempana konstaapelina hälytys- ja valvontaosastolla. Kirjailijana hän on julkaissut kymmenen romaania ja useita novelleja. Kilven kirjallinen tuotanto on huomioitu useilla palkinnoilla sekä palkintoehdokkuuksilla. Kilpi on työskennellyt myös YLEn kolumnistina sekä elokuva-alalla.

Kulttuuri ylläpitää ja vahvistaa henkistä resilienssiä. Tämä on äärimmäisen tärkeää varsinkin kriisiaikoina kokonaisturvallisuuden kannalta. Poliisin työssäni olen nähnyt mielenterveysongelmia hyvin läheltä. Kulttuuria ja taidetta tarvitaan osaksi näiden ongelmien ennaltaehkäisyä. Meillä on paljon tutkimus- ja kokemustietoa esimerkiksi erilaisten taidetyöpajojen positiivisista vaikutuksista muun muassa nuorten mielen hyvinvointiin, kun osallistumisen kynnys on riittävän matala, Kilpi sanoo ja jatkaa:

– Taide on sivistysvaltion peruskivi, joka opettaa meitä ymmärtämään maailmaa, erilaisuutta ja elämää. Ilman taidetta maailma olisi mustavalkoinen ja yksiulotteinen. Tästä syystä onkin kummallista, kuinka taide ja kulttuuri joutuvat jatkuvasti taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Tämän asian muuttamiseksi haluan tehdä aktiivisesti työtä myös Kulttuurihyvinvointipoolissa.

Puheenjohtajuus on tuonut uusia näkemyksiä luovuuteen ja yhdessä oppimiseen

Puheenjohtajuuskautensa Kulttuurihyvinvointipoolissa päättävä Merja Mäkisalo-Ropponen jättää poolin kiitollisena mielenkiintoisesta yhteistyöstä. Hän korostaa hyviä kokemuksia eri ammattiryhmien yhteistyöstä ja mahdollisuuksien avaamisesta uudella tavalla ajatteluun luovasti: 

Nyt on korkea aika uudistaa toimintakulttuureja niin, että sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuuri- ja taidealan ammattilaiset voivat toimia yhdessä toinen toisiltaan oppien. Kulttuuria ja taidetta voidaan hyödyntää niin hoidossa, hoivassa, kuntoutuksessa kuin terapiassa. Kulttuurihyvinvointi on tärkeä osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ja siihen kannattaa panostaa. Hyvinvointitalousajattelussa keskeinen viesti on, että investoimalla terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen säästetään tulevaisuuden sote-menoja, sanoo Merja Mäkisalo-Ropponen.

Kulttuurihyvinvointipooli osallistuu SuomiAreenaan keskustelutilaisuudella Kulttuurin merkitys yhteiskunnassa 11. heinäkuuta Porissa. Keskustelussa ovat mukana Merja Mäkisalo-Ropponen, Nova Liiho Kulttuuripaja Lumolta, Lisa Forss Laivaston soittokunnasta ja Miikka Vuorinen Sosped Keskus Oy:stä. Keskustelun juontaa Rosa Meriläinen Kulta ry:stä.

Lisätietoja:

Marko Kilpi
Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja, kansanedustaja
marko.kilpi@eduskunta.fi

sekä

Anna-Mari Rosenlöf
Kulttuurihyvinvointipoolin sihteeri, erityisasiantuntija
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi
p. 050 5985 257

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *