Kulttuurihyvinvointipooli kokoontui 23.3.2022 jäsenkokoukseen pohtimaan poolin hallitusohjelmatavoitteita ja kulttuurihyvinvoinnin tulevaisuuskuvia vuoden 2023 eduskuntavaaleihin liittyen. Laaja kansainvälisesti ja kansallisesti tunnustettu tutkimus- ja kokemustieto tukee kulttuurin ja taiteen hyödyntämistä terveysongelmien ennaltaehkäisyssä sekä sairauksien hoidossa ja niiden kanssa selviytymisessä (WHO, 2019). Hyvinvoinnin ja terveyden riskitekijöiden vähentäminen on investointi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamiseen sekä resurssien riittämiseen nyt ja tulevaisuudessa.
Kulttuurihyvinvointipooli toivoo, että puolueet huomioivat vuoden 2023 eduskuntavaalien hallitusohjelmatavoitteita valmistellessaan kulttuurihyvinvoinnin näkökulman hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä seuraavasti:
- Kulttuuri tunnistetaan ja integroidaan systemaattisesti osaksi hyvinvointitaloutta ja hyvinvointi-investointeja.
- Kulttuurihyvinvointia tukevia toimenpiteitä vahvistetaan ja integroidaan eri ministeriöiden ja hallinnonalojen yhdessä tekemiin kehittämistoimenpiteisiin koko elämänkaaren (lapset, nuoret, perheet, työikäiset, ikääntyneet, erityistä tukea tarvitsevat henkilöt) aikana saavutettavasti.
- Kulttuurihyvinvointi vakiinnutetaan ja juurrutetaan osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä osaksi sote-alojen koulutusta, hoitoa, hoivaa ja kuntoutusta.
- Kulttuurihyvinvoinnin edistämisellä vahvistetaan kaikenikäisten ihmisten osallisuutta, yhteisöllisyyttä, terveyttä ja toimintakykyä sekä kavennetaan eriarvoisuutta.
Tämä tapahtuu yhteistyössä valtion rahoituksella ja informaatio-ohjauksella sekä hyvinvointialueiden ja kuntien yhteisrahoituksella.
Myös yrityksille on luotava kannustimia hyvinvointitalousajattelun edistämiseen ja kulttuurin tukemiseen.
Lisätietoa:
Merja Mäkisalo-Ropponen, Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja
info@kulttuurihyvinvointipooli.fi